Tai Chi en Qigong in Arnhem

Doorlopende wekelijkse Tai Chi en Qigong lessen in Arnhem bij Michel van Unen. 


Elke zaterdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur in het Sonsbeekpark in Arnhem. 


Michel van Unen (1965) is een gediplomeerd en ervaren Tai Chi en Qigong docent en staat geregistreerd bij de STN (Stichting Tai Chi Nederland). Sinds 2018 geeft Michel les in Arnhem. In het dagelijks leven is hij werkzaam als gebiedsmanager (voorheen stedenbouwkundige). Voordat Michel bij zijn leraar Peter van Hooij ging trainen had hij al vele jaren ervaring in Kuntao Macan (Kuntao Matjan): een Indonesische variant van de Zuid-Chinese Kung Fu (Fu Jow Pai - Tiger Claw Style), die in Indonesië sterk beïnvloed werd door Pencak Silat (Pentjak Silat). Dit beoefende Michel bij Henrie de Vogel. Michel trainde 14 jaar lang zeer intensief bij Peter van Hooij van 2008 t/m 2022. Michel beoefende bij Peter langdurig en intensief Liuhebafa (Water Style Kung Fu), Yiquan (Intension Boxing), Qinna Gedou (Close Combat) en Jianshu (Straight Sword). Hierin geeft Michel geen les. Michel specialiseerde zich en behaalde zijn lesbevoegdheid bij Peter in Taijiquan (Tai Chi Chuan), Qigong (Chi Kung), Daoyin (Tao Yin) en Chan (Zen). Michel heeft van Peter altijd les gekregen in een vriendschappelijke, ontspannen en informele sfeer, vrij van gradaties en hiërarchie. Hij zet dit voort in zijn eigen lessen. 

De Tai Chi en Qigong lessen worden geheel volgens de oude traditie lekker buiten in het park gegeven, omdat de verbinding met de natuur in Tai Chi en Qigong heel belangrijk is en omdat de energierijke frisse buitenlucht goed voor je is. Er wordt geoefend door weer en wind, in harmonie met de natuur en de seizoenen. Alleen bij extreme weersomstandigheden komt een les te vervallen. Als je alleen bij droog weer buiten wilt oefenen, dan mag dat ook. Je komt wanneer jij zin hebt om te komen: wekelijks, om de week, maandelijks, regelmatig of af en toe. Je betaalt alleen voor de lessen die je volgt. Als je een les of meerdere lessen overslaat hoef je ook niet te betalen. De kosten zijn 10 euro per les. De eerste les is een gratis proefles. Je bent van harte welkom. 

Hieronder volgt informatie over Tai Chi en Qigong. 

Tai Chi stamboom (Yang stijl):
Yang Lu Chan (grondlegger Yang stijl) → Yang Jian Hou → Yang Cheng Fu → Cheng Man Ching → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

Tai Chi Qinna stamboom (Yang stijl):
Yang Lu Chan (grondlegger Yang stijl) → Yang Jian Hou & Yang Ban Hou → Yang Shao Hou → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

Wuji Qigong stamboom (Kunlun stijl):
Duan Zhi Liang (voortzetter familietraditie) → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

Daoyin stamboom (Songshan stijl):
Shaolin tempel → Shi Heng Lin (Shaolin monnik) → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

Chan stamboom (Caodong school):
Shaolin tempel → Shi Heng Lin (Shaolin monnik) → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen


Om de Chinese taal om te zetten naar het Latijnse schrift wordt door de één het oude Wade-Giles systeem en door de ander het moderne pinyin systeem gebruikt. Dit kan voor veel mensen verwarrend zijn. In het oude systeem schrijven we Tai Chi Chuan, Chi Kung en Tao. In het moderne systeem schrijven we Taijiquan, Qigong en Dao. Dit wordt ook wel door elkaar heen gebruikt. Bijvoorbeeld Tai Chi (oud) en Qigong (modern). In dit blog wordt de moderne pinyin spelling gebruikt, met de oude spelling er tussen haakjes achter.

Taijiquan 太極拳 (Tai Chi Chuan) is één van de meest fascinerende Chinese krijgskunsten. Taijiquan (spreek uit als: tai dsjie tsjwen) is een klassieke Chinese krijgskunst die wordt beoefend als een daoïstisch (taoïstisch) balansspel (oefeningen, solovorm en handduwen). Het martiale aspect vertaalt zich in het overwinnen van je eigen (innerlijke) onbalans. Taijiquan wordt beoefend ter bevordering van balans en harmonie. Taijiquan is als vreedzame verdedigingskunst erop gericht om de ander uit balans te brengen en onder controle te krijgen. De nadruk ligt hierbij op de controlebeheersing (Taiji Qinna - Tai Chi Chin Na). 

Sta stevig als een boom en beweeg vloeiend als het water. "Niets is zachter en meegaander dan water. Toch is het onovertroffen in het overwinnen van het harde en onbuigzame." Daodejing (Tao Te Ching)

Taijiquan (Tai Chi Chuan) is nog veel meer dan een balansspel. Taijiquan is een praktische inwijding in de daoïstische (taoïstische) levenskunst. Het is een verrijking voor je persoonlijke ontwikkeling en het zorgt voor een gelukkiger leven. In de lessen komen de achterliggende daoïstische levensfilosofie en energieleer ruimschoots aan bod. 

Taijiquan (Tai Chi Chuan) is gebaseerd op de daoïstische (taoïstische) levensfilosofie en energieleer. Het ontstond eeuwen geleden in het Chinese Wudang gebergte, waar daoïstische monniken zich lieten inspireren door de natuur om hen heen. De namen van de bewegingen geven de verbinding aan met de natuur: de zon komt op en de maan gaat onder, streel de mus over de staart, de witte kraanvogel spreidt de vleugels, bespeel de luit, breng de tijger terug naar de berg, stap terug om de aap weg te duwen, de witte kraanvogel vliegt diagonaal, de wolken scheiden, de slang kruipt omlaag, de gouden haan staat op één poot, de schone dame weeft met de schietspoel, stap op naar de zeven sterren, stap terug om de tijger te berijden, draai naar rechts en strijk langs de lotus, etcetera. 

Taiji (Tai Chi) betekent 'meest verheven,' wat wijst op de balans van Yin en Yang. Quan (Chuan) betekent 'vuist,' wat het symbool is voor de krijgskunst. Taijiquan is een krijgskunst die beoefend wordt als een balansspel. In Taijiquan kan je zelf kiezen of je ook de zelfverdediging wilt leren of juist niet. De meeste mensen kiezen ervoor om de zelfverdediging weg te laten. Dat is prima, want Taijiquan is ook compleet zonder de zelfverdediging. De zelfverdediging is geen onmisbaar onderdeel van het balansspel. Dit geldt zowel voor het solospel als het duospel. Het spel wordt gespeeld voor plezier en ontspanning.

Als je de snelle verdedigingstechnieken van Taijiquan weglaat dan blijft er een meditatieve bewegingskunst over. De bewegingen vloeien langzaam en ontspannen in elkaar over op een rustig ritme van de ademhaling en brengen de levensenergie aan het stromen. Alle bewegingen worden gemaakt vanuit het eerste energiecentrum (buikcentrum, xia dantian). De romp, benen en armen volgen de onderste dantian als één geheel.

Door Taijiquan ga je de (onbewuste) spanning die jou (innerlijk) uit balans brengt herkennen en leer je hoe je deze lichamelijke en geestelijke stress kunt loslaten en voorkomen. Je ontwikkelt de vaardigheden waarmee je, vanuit een diepe innerlijke rust, beter om kunt gaan met stress en stressvolle situaties. Je zult de praktische daoïstische principes gaan ervaren en je leert hoe je deze kunt toepassen in het dagelijks leven.
Er bestaan verschillende Taijiquan stijlen. Eén van de meest diepgaande, verinnerlijkte en meditatieve stijlen is de Yang stijl (vernoemd naar de familie Yang) volgens de Chinese grootmeester Zheng Man Qing (Cheng Man Ching, voormalig student van Yang Cheng Fu), in de uitvoering volgens Xu Zhen Sheng (Hsu Chen Sheng, opvolger van Zheng Man Qing en voormalig student van Yang Shao Hou). Deze bestaat uit 37 bewegingssequenties. Deze Yang stijlvariant wordt ook wel de Zheng stijl genoemd, vernoemd naar de grondlegger Zheng Man Qing, vanwege de karakteristieke kenmerken. Hierbij gaat het niet om uiterlijk vertoon, maar om innerlijke ontwikkeling. Het volledig doorgronden en kunnen toepassen van de daoïstische principes.

Professor Zheng Man Qing (Cheng Man Ching) werd in 1901 geboren in de havenstad Yongjia (het huidige Wenzhou) in de Chinese provincie Zhejiang en overleed in 1975 in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Hij was een expert in Taijiquan en een deskundige in de Chinese geneeskunde (kruiden) en de zogenoemde drie perfecties: kalligafie, schilderkunst en poëzie. Grootmeester Zheng verfijnde, vereenvoudigde en verinnerlijkte de Yang stijl, wat hij leerde van Yang Cheng Fu (1883-1936), met als doel om zich nog meer te kunnen richten op de meditatieve aspecten en daoïstische principes van Taijiquan. Zijn Yang stijlvariant is qua vorm vrij eenvoudig, maar het is niet makkelijk te doorgronden. De daoïstische levenskunst en bewegingskunst zijn hierin met elkaar verweven. 

Zheng Man Qing verwierp de benaming 'korte Yang stijl,' zoals zijn leerlingen in de Verenigde Staten het gingen noemen, omdat dit niet de essentie aangaf van wat hij onderwees. Zijn Yang stijlvariant had niet tot doel om Taijiquan makkelijker te maken, maar om het te verinnerlijken. Met een minimale inspanning het grootst mogelijke resultaat behalen is hierin het uitgangspunt. Het bereiken van innerlijke harmonie is hierin het hoogste doel. 

"Gebruik de geest om de qi te sturen en de qi om het lichaam te mobiliseren." Zheng Man Qing

Taijiquan en Qigong meester Xu Zhen Sheng (Hsu Chen Sheng) werd in 1889 geboren in de Chinese hoofdstad Beijing (Peking), waar hij is overleden in 1978. Xu Zhen Sheng was in zijn jonge jaren een leerling van Yang Shao Hou (1862-1930) in Beijing. In Taiwan was hij één van de eerste leerlingen en opvolgers van Zheng Man Qing (1901-1975). Daarna leerde hij Wuji Qigong van de toen nog jonge meester Duan Zhi Liang (1909-2016) in Beijing. Han Wei Min (1924-2012), een leerling van Xu Zhen Sheng en de leraar van Peter van Hooij, kreeg op latere leeftijd eveneens les van Duan Zhi Liang. 


Foto: Zheng Man Qing 鄭曼青 (1901-1975)

De onderdelen die in Taijiquan worden beoefend zijn: Taiji Daolu (Tai Chi Solo Form), Taiji Qigong (Tai Chi Chi Kung) en Taiji Pingheng (Tai Chi Balance Game). Taiji Qigong bestaat uit: Taiji Zoubu (Tai Chi Walking), Taiji Xiaoyuan (Tai Chi Small Circle) en Taiji Chansijing (Tai Chi Silk Reeling). Taiji Pingheng bestaat uit: Taiji Jueshou (Tai Chi Sensing Hands), Taiji Tuishou (Tai Chi Pushing Hands) en Taiji Santui (Tai Chi Free Push).

Voor de mensen die wel de zelfverdediging willen leren is er ook nog de Taiji Ziwei (Tai Chi Self Defense). Deze bestaat uit: Taiji Qinna (Tai Chi Seize Control), Taiji Shuaijiao (Tai Chi Take Down) en Taiji Quanji (Tai Chi Shadow Boxing).
Taijiquan wordt samen beoefend met Qigong 氣功 (Chi Kung). Deze kunsten hebben veel overeenkomsten en vullen elkaar goed aan. Qigong (spreek uit als: tsjie kong) betekent 'energiewerk.' Qigong is een klassieke Chinese bewegingskunst die wordt beoefend als een daoïstisch energiespel.

Er bestaan verschillende Qigong methoden. Eén van de meest complete methoden is de Wuji Qigong 無極氣功 (Wu Chi Chi Kung) volgens de Chinese grootmeester Duan Zhi Liang (Kunlun stijl). Wuji Qigong betekent 'het nonduale energiewerk,' wat wijst op het overstijgen van Yin en Yang door het bereiken van het oorspronkelijke (nonduale) bewustzijn.

Grootmeester Duan Zhi Liang was een deskundige in de Chinese krijgskunsten en geneeskunde en een voortzetter van de familietraditie, die vele eeuwen teruggaat. Hij werd in 1909 geboren in Beijing (Peking), waar hij is overleden in 2016. Hij was een expert in Taijiquan, Baguazhang en Wuji Qigong. Binnen zijn familie werden de Chinese krijgskunsten en geneeskunde van generatie op generatie doorgegeven. Duan Zhi Liang leerde de krijgskunsten van zijn vader en Qigong en de Chinese geneeskunde (acupunctuur en kruiden) van zijn grootvader. 

"Door de oneindige universele levensenergie (lingqi) te voelen, die altijd voor ons beschikbaar is, kunnen we op een natuurlijke wijze meestromen met de ritmes van het universum. Blijf bewust, open, flexibel en ontspannen in alles wat je doet, om Qigong echt te begrijpen. Het ervaren van de diepe en gesynchroniseerde ademhaling van Qigong verbindt ons met de oorspronkelijke adem van het universum." Duan Zhi Liang


Foto: Duan Zhi Liang 段智良 (1909-2016)

Wuji Qigong (spreek uit als: woe dsjie tsjie kong) wordt beoefend ter bevordering van welzijn en spiritualiteit. Het ontstond eeuwen geleden in het Chinese Kunlun gebergte, waar daoïstische monniken zich lieten inspireren door de natuur om hen heen. De namen van de bewegingen geven de verbinding aan met de natuur: staan als een boom, de hemel openen, de doorstroming van de rivier, het deinende water, de lotusbloem opent, de handen zwaaien door de wolken, streel de manen van het paard, spelen met de vuurballon (luchtlantaarn), de libelle scheert over het water, de libelle raakt het wateroppervlak, de schildpad zwemt door het water, de gans vliegt diagonaal, de beer loopt door het bos, de kraanvogel staat op één poot, de kraanvogel spreidt de vleugels, de kraanvogel scheert door de lucht, de wervelende vleugels, wieg de volle maan, de parel van de draak, de hemelse Qi naar de organen brengen, de Qi verzegelen.

Visualisatie speelt een belangrijke rol in Wuji Qigong. Elke oefening bestaat uit een bewegingssequentie, met een visualisatie, waarbij de naam aangeeft wat men uitbeeld. Elke oefening heeft een functionele naam. Elke oefening (bewegingssequentie) heeft meerdere bewegingen, waarbij elke beweging ook een naam heeft die overeenkomt met wat men uitbeeld. Bijvoorbeeld bij spelen met de vuurballon (luchtlantaarn): til de ballon op (adem in), druk de ballon neer (adem uit), til de ballon op (adem in), breng de ballon naar voren (adem uit), breng de ballon omhoog (adem in), laat de ballon los (adem uit), etcetera. De Wuji Qigong bestaat uit 21 bewegingssequenties die, net als in Taijiquan (Tai Chi Chuan), in elkaar overvloeien tot één bewegingsvorm. Dit kan zowel in de vaste volgorde als in een willekeurige volgorde. De bewegingssequenties kunnen ook los van elkaar worden uitgevoerd, maar ze vormen samen een geheel. De 21 bewegingssequenties hebben diverse traditionele varianten. De varianten maken de standaard uitvoering lichter of juist zwaarder. Wuji Qigong is een omvangrijke Qigong methode. 

De onderdelen die in Wuji Qigong worden beoefend zijn: Wuji Zhanzhuang (Wu Chi Standing Meditation), Wuji Dongliu (Wu Chi Active Form) en Wuji Huobu (Wu Chi Walking Form).

Het is een misvatting dat het daoïsme (taoïsme) streeft naar de ultieme balans. Dat is niet zo. Sterker nog: dat is onmogelijk. In het daoïsme kennen we het concept van Hundun, de herscheppende chaos. Het is de natuurlijke cyclus van herscheppende chaos, hernieuwde balans, herscheppende chaos, hernieuwde balans, etcetera. Deze cyclus zie je in de hele kosmos. Het is onmogelijk om altijd in balans te zijn. Waar het om gaat is dat we telkens weer bewust terugkeren naar de balans.

Naast Taijiquan en Qigong wordt er in de lessen aandacht geschonken aan Daoyin 導引 (Tao Yin). Daoyin betekent 'leiden en sturen.' Leiden en sturen staan hier voor rekken en strekken en het leiden en sturen van de levensenergie  (qi - chi). Dao  (leiden) is hier niet hetzelfde als 'de weg' Dao  (Tao). Dat zijn andere Chinese schrifttekens (karakters). Yin  (sturen) is hier niet hetzelfde als de Yin  van Yin en Yang. Daoyin bestaat uit versterkende rek- en strekoefeningen. Hierin worden de volgende oefenseries beoefend:

* Baduanjin (Eight Pieces of Brocade)
* Yijinjing (Muscle Tendon Changing)
* Xisuijing (Bone Marrow Cleansing)
* Wuqinxi (Five Animals Play)
* Bamen (Eight Gates)

Daarnaast wordt er in de lessen aandacht geschonken aan Songgong (Relaxation Exercises).

Het is een gevarieerd oefenpakket, dat kan zorgen voor vele jaren plezier. 

In de lessen staan plezier en ontspanning voorop. De lessen zijn niet prestatiegericht. Je oefent binnen je eigen grenzen en mogelijkheden. Als het nodig is en waar mogelijk worden de oefeningen aangepast. 

Het zijn doorlopende wekelijkse lessen, waarbij je op elk gewenst moment kunt instromen. 

Je bent van harte welkom bij Michel. 

Website van Michel van Unen: https://www.michelvanunen.nl

Alle auteursrechten zijn voorbehouden aan de auteur Peter van Hooij (auteurswet 1912). Het schrijfwerk van Peter van Hooij is auteursrechtelijk beschermd en op datum gedocumenteerd. 

Blog over de Chinese krijgskunst van Peter van Hooij: https://krijgskunst.blogspot.com

Verhandeling over het Chinese Chanboeddhisme van Peter van Hooij: https://chinesezenarnhem.blogspot.com